March 30

Dö för sanningen II: Luis Medina

en flag
da flag
nl flag
zh flag
fr flag
de flag
it flag
ja flag
ko flag
pl flag
pt flag
ru flag
es flag
sv flag
tr flag
Listen to Article
Voiced by Amazon Polly

Hälsningar Världen.

Idag ska vi diskutera mordet på journalisten Luis Manuel Medina. Den information som finns tillgänglig för oss om fallet vi kommer att diskutera idag, är begränsad. Det har varit svårt att hitta några källor som håller jämna steg med utredningen, eller brist på det. Eftersom det inte kan bli känt om Luis Medina mördades på grund av det arbete han utförde med att avslöja organiserad brottslighet i sitt område eller inte, ville vi ändå erkänna honom i vår döda visselblåsare serie. Kanske kommer de som är väl förtrogna med de specifika personer och organisationer han exponerade att kunna föra fram mer i ljuset också.

På Februari 14, 2017, 47-årig journalist och programföretag, Luis Manuel Medina i Dominkanska republiken, dödades. Medan han sände ett live-videoflöde via Facebook på 103.5 HICC: s sändningsstudio, i San Pedro de Macorís, sköts Medina flera gånger, tillsammans med stationens chef, Leónidas Evangelista Martínez (60), som också dog på scenen. Deras sekreterare Dayana García de Hernández, (33), överlevde att bli skjuten i huvudet och i magen.

Medina var medlem av Círculo de Locutores Dominicanos (CLD), chef för radiostationen, producent av programmet Milenio Caliente, ordförande för föreningen för akademiker i Universidad Central del Este och även den officiella annonsören för Estrellas Orientales Baseball laget. Han var ganska populär för att diskutera frågor som korruption inom brottsbekämpning, politik och företag AKA: organiserad brottslighet eller maffia.

Oberoende journalistik har varit föremål för oro för politiker och många har fått hot från den organiserade brottsligheten. Trakasserier, fysiska attacker och till och med dödshot är vanliga för dem som talar ut mot brottslighet och politik. Flera eldstrider i San Pedro de Macorís Miramar sektorn inträffade under den tiden.

Vissa berättelser hävdar att beväpnaren identifierades från CCTV-filmer som 59-årige José Rodríguez, och sedan tros ha mördat Martinez och Medina. Andra rapporter anger att två personer kom in i studion. Tre män greps, men inte åtalade. Lokala medier rapporterade senare att beväpnaren verkade ha agerat ensam, gick in i radiostationen, som ligger inne i ett köpcentrum, och öppnade eld utan förvarning. Skott och skrik kan höras på levande foder, som skars när Medina stod upp för att se vad som hände, strax före hans död.

Polisen sa att de tror att skjutningen var en personlig vendetta, och inte ett angrepp på journalistiken. När händelsen inträffade rapporterade många medier och journalister sin oro över att fallet inte skulle undersökas utan snarare täckas av polisen, vilket har hänt många gånger tidigare. Polisen har beskrivit sin misstänkte, Jose Rodriguez, som en våldsam drogmissbrukare som blivit deporterad från USA... hävdar att hans familj har förnekat. Han dog under oklara omständigheter. Rodriguez tog livet av sig, enligt polisen, som jagade honom, efter att de misstänkte honom för att ha mördat de två reportrarna.

Men vittnen säger att Rodriguez dödades under en eldstrid med polisen, som varade flera minuter, nära stadens brandstation. Ingen information har lämnats om hur många skottskador Rodríguez hade lidit. Trots att alla som kände honom rapporterar att han var en mild och artig man hävdade Rodríguez familj senare att han gick efter Medina och Martínez på grund av deras inblandning i ett påstått bedrägligt markprogram, vilket resulterade i en stor förlust av pengar för Rodríguez.

Main Stream Media Outlet, Hoy Digital hävdar att mystiska poliskällor har berättat för dem att Martinez son, Leonidas Antonio Evangelista Pijuán, skulle ha fått äganderätten till Rodriguez mark efter att ha köpt den från CEA. När Rodriguez fick veta att Martinez skulle bli ägare av landet blev han upprörd och krävde att Leo Martinez skulle lämna tillbaka pengarna Rodriguez hade investerat i fastigheten. Hoy Digital hävdar också att Garcia, efter att ha blivit skjuten flera gånger, återfick medvetandet tillfälligt och kunde identifiera skytten som Rodriguez, innan hon svimmade igen.

* Obs: Dessa påståenden kunde inte verifieras av någon annan källa, som vi kunde hitta. Tidpunkten Hoy Digitals händelser ägde rum verkar inte passa med andra rapporter från andra nyhetssidor.

10 av de 17 journalister mördades i 2016 i Latinamerika arbetade för radiostationer, sade Reportrar utan gränser den 13 februari 2017 på World Radio Day, dagen innan Medina och Martinez mördades. I två av dessa fall attackerades de direkt i luften. År 2016 dog mer än 200 personer i polisens händer i utomrättsliga mord, enligt National Commission of Human Rights. Mer här.

Fausto Rosario, redaktör för Acento, berättade för Guardian:

“Det utomrättsliga mordet på misstänkta är mycket vanligt här. Och när detta händer är utredningarna stängda.”

Så här går det... ungefär som den här. Efter att polisen kunde plocka och mörda en lätt misstänkt. Vi vet hur den här världen fungerar nu. Vi vet att polisen alltid är inblandad i att dölja maffian. Vi vet att maffian driver allt. Vi vet att Luis Medina talade öppet och ärligt om den organiserade brottsligheten i sitt land, och mer, och det var också välkänt att han hade många fiender i politiken och andra grenar av maffian. Hans två barn är nu föräldralösa, lämnade åt systemet som troligen dödade hans far.

Det verkar inte finnas någon utredning om Medina, utan bara i Martinez/Rodriguez marktvist. Med mediorna fokuserar enbart på Martinez, och ingen förhör de andra misstänkta, eller utreder fallet ytterligare, Eftersom mer än en person dödades under detta, båda sidor bör undersökas utan partiskhet, eller så finns det ingen rättslig rättvisa som görs.

Medina kan vara ännu en frihetskämpe som dör för sanningen.

En annan människa slaktas utan ljud.

Fler dokument:

Ladda ner [67,38 KB]

Unescos rapport.


Tags: , ,
Copyright 2015. All rights reserved. See more at http://saianarchy.com

Posted 30/03/2019 by admin in category "Politics

Leave a Reply

Your email address will not be published.